Прочетен: 28703 Коментари: 32 Гласове:
Последна промяна: 31.10.2012 20:47
Този спомен посвещавам на ЛИЛИ, която с една дума ме върна във времето "преди сто лета". Благодаря ти, ЛИЛИ, за всичко! И за още много:)!
Тези дни ме връхлетяха есенни спомени покрай карфиола, аромата му и Шарл Азнавур, спомени, които са свързани с детството ми, но не в Града, а в моя роден град.
Спомняйки си онова далечно време неизменно ме спохожда ароматът на парени червени чушки, които правеше баба ми Катя.
Тя готвеше вкуснo, но аз си спомням преди всичко за нейните парени чушки.
Много дълги години ги правех и аз и всеки път си спомнях баба Катя, с нейните странни дрехи /носеше клашник, спомен от родното място, шамия, която връзваше по много особен начин – другите баби не си връзваха така забрадките и тъкана вълнена престилка, която наричаше с друга дума, но не си спомням как/.
Изобщо баба Катя не приличаше по нищо на градската ми баба, която ходеше с копринени и кадифени рокли, кожени палта и шапки с воалетка /за това съм писала преди две години/.
Ако трябваше да избирам къде да живея като дете бих избрала Града, но тогава пък може би нямаше да имам спомена за тези парени червени пУперки J.
Обичах времето на туршиите. Връщах се от училище и заварвах баба Катя в кухнята, където бяха струпани няколко вида есенни зеленчуци.
На мен най-любими ми бяха пУперките, дори исках да й помагам, но тя все ми казваше: „Варди ся, немой да ми забяваш”.
И аз се „вардех”, но не съвсем – отдръпвах се и сядах на едно малко столче, което татко ми беше направил и чаках търпеливо и мълчаливо - предсавяте ли си - аз, търпеливо и мълчаливо:)?
Баба изчистваше чушките, слагаше в една тенжера вода, сол и оцет и започваше да пари пУперките на печката с дърва.
Още на първите извадени скачах и вземах една пареща и сладка чушка от тавата и примижавах от удоволствие.
Баба ме нахокваше, естествено – тя не беше мила и деликатна като другата ми баба, но обичах и нея, е не чак толкова, но все пак J.
Сигурно е било хладно навън, защото ми ставаше много приятно топло, а ароматът на оцет, кервиз и червени чушки ми действаше омайващо.
Баба Катя се залисваше /вероятно и на нея й е било приятно/, защото по някое време започваше да реди македонски песни от Беломорието. Не пееше, а ги редеше като стих /аз не винаги и не всичко й разбирах, защото тя до края си говореше на нейния диалект, който с годините се научих да разгадавам/.
Баба Катя беше един неизчерпаем извор на народни мъдрости, значението на които разбрах много по-късно /те ми се бяха запечатали в съзнанието точно, както ги бях чувала от нея и ги проумях истински едва след години/.
Все пак да се върна на пУперките – те ми останаха едни от любимите, които правех редовно до преди пет години.
Наистина аз им слагах доста повече подправки и олио и не ги слагах в „одетия буркань” J, но все пак те ми бяха „наследство” J от баба Катя /така я наричах - баба Катя, докато другата ми баба си беше просто БАБА/.
Така Лили с една дума ме наведе на този спомен - думи, аромати, асоцияции, спомени.
Сложих три клипа, но аз в момента не ги виждам и чувам, а постингът е писан на 14.10 и не си спомням КАК бях подредила клиповете.
Едият е с изпълнение на Любка Рондова - "БЕЛОМОРИЕ".
В едни от снимките видях ОНОВА връзване на ШАМИЯ, което баба Катя използваше. Видях и престилка /ако някой си спомня КАК се казва на беломорски /ДРАМСКИ/ диалект,моля да ми помогне. Ще съм много благодарна и задължена!/, която ми заприлича на бабината, но нейните бяха предимно в червено, черно и някои малки "отклонения":) в цветовете.
Не видях КЛАШНИК, защото снимките вероятно са от по-ново време, макар да си спомням как баба Катя САМА и на РЪКА си шиеше клашници.
Сега се сетих, че едната песен е "Отвори пътя за ДРАМА", заради родовата принадлежност:).
Слънчев ден, скъпа приятелко!
Здравко
Слънчев ден, скъпа приятелко!
Здравко
Здравей, Здравко!
И аз много ги обичам, особено "поКАТАНЧЕНИ":) от мен, но за съжаление от 5 години не ги правя. Затова не съм написала и рецептата, а и защото ОБЕЩАХ на kamosutrov повече да не пиша рецепКи:). Ако някоя година реша да направя, ще те поканя специално, живот и здраве да е:).
Поздрави и хубав ден!
Едият е с изпълнение на Любка Рондова - "БЕЛОМОРИЕ".
В едни от снимките видях ОНОВА връзване на ШАМИЯ, което баба Катя използваше. Видях и престилка /ако някой си спомня КАК се казва на беломорски /ДРАМСКИ/ диалект,моля да ми помогне. Ще съм много благодарна и задължена!/, която ми заприлича на бабината, но нейните бяха предимно в червено, черно и някои малки "отклонения":) в цветовете.
Не видях КЛАШНИК, защото снимките вероятно са от по-ново време, макар да си спомням как баба Катя САМА и на РЪКА си шиеше клашници.
Сега се сетих, че едната песен е "Отвори пътя за ДРАМА", заради родовата принадлежност:).
31.10.2012 13:31
Чушките наистина са много вкусни:).
Няма да пиша повече рецепКи:) - ОБЕЩАНО:)))).
Много се надявам някой да ми помогне да си опресня спомена с тази ПРЕСТИЛКА:).
Поздрави!
Катеееее, имам .... как се казваше, едни ситни зрънца... кориандър. Стратегически запаси, оценени да стигнат до 2222 г.
Бях обещала да не пиша повече рецепКи:), но ти с тези тънки, домашни чушки просто ме предизвика:).
Мога да ти подскажа нещичко, но ме е страх:) от сенсея:).
Иначе на прима виста се сетих за дваначина, по които бих ги използвала - все пак зависи от количество им и ВАШИЯ вкус.
Представих си ги - "върхарчета", както им казваха по нашия край.
Стана ми много мило и свидно.
Успех в кулинарните занимания!
Катеееее, имам .... как се казваше, едни ситни зрънца... кориандър. Стратегически запаси, оценени да стигнат до 2222 г.
Здравей, САВА!
Заради теб повече няма да пиша ТУК рецепКи:))).
Няма да можеш да препрочиташ дълго време написаните вече, защото ще ги затворя:) в буркан:)))).
Чети бързо и бързо дебелей:))).
" ... едни ситни зрънца ..." имам и аз - най-ситните са БЯЛ СИНАП, КОРИАНЪРЪТ е малко по-големшък:), но го ползвам за различни манджи /общо казано:)/.
Аз имам един ЗВЕЗДЕН АНАСОН, който е ЦЯЛ ПОЛОВИН КИЛОГРАМ!!!!!!!!!! и вероятно би ми стигнал най-малко за 40-50 години /на Чайчето писах за 20, но са много малко:))))/.
Няма номер, Сава:)!
Направих си едно ново блоГче, в което исках да си пиша рецепти на воля, но самото му създаване не мога да вляза в него, защото е "блокирано за 45 минути".
Минаха повече от 20 дни, но то си е "блокирано за 45 минути":).
Във вашия блоК такива големи и хитри гладници ли стр:))))?
О, вие сте голям проблем:))).
Не се наемам да ви изхранвам:))).
А блоГчето е: dobrata1 :).
Единия, дето е 130 кила, пие 6 двойни водки и започва да пее фалшиво съветски военни песни. През това време другия, дето е някакви си 115 кила, яде мълчаливо и той го кара до към 5-та ракия или водка. Аз мълча скромно, че нямам и 78 кила.
А в едно от нашите кръчмета имаше 2 фундаментални снимки. Нали го знаеш руския офицерски тост? Чашата на лакътя? На едната, 130-те след тоста с водка ревна Вставай страна огромная, на другата, 78-те, но с ракия и Шуми Марица.
Абе, какво да ти разказвам.... :-))))))))))))
Повишаваш ми настроението и съм ти благодарна:).
Ще ти кажа под секрет:) и на ухо, че и аз обичам съветски военни песни.
Пея ги, както ти пееш собствените си стихове:), но го правя с чувство и патос:) / е, не го правя често и не ми трябват водка или ракия:)/.
Ама къде са парените пУперки на баба Катя?!:)
Мисля, че това беше темата, а?
Изпращам ти една рецепта за парени червени чушки. Ако на някого хареса може да я приложи.
Парени червени чушки
Продукти – 10 кг чушки, 2 глави чесън, 1 връзка магданоз, хрян;
Марина - 2 литра оцет, 1 чаена чаша захар, 1 чаена чаша сол, 1 чаена чаша олио, 2-3 дафинови листа, 2-3 зърна бахар, 1 чаена лъжичка черен пипер на зърна;
Марината завира и за секунди се пускат добре изчистените чушки, за да си променят цвета. След като изстинат се нареждат в буркани / за предпочитане 3 литрови / като между редовете нареждаме подправки и чесън. Залива се с марината, в която се слагат 10 счукани аспирина или 1 супена лъжица натриев бензоат.
/и не се смей на глас, чувам!/. Лично съм го чул и записал.
02.11.2012 21:27
Като видях как е вързана шамията и като знам, че част от моя род също идва от района на Драма, мисля си, че престилката на баба ти се казва скута.
Моля те, не се връзвай на Сенсей! Пиши рецепКи! (Между другото, сестра ми като малка наистина казваше така :)))
ТАКА СИ Е, ПОРАСНАЛО МОМИЧЕ:)!
Изпращам ти една рецепта за парени червени чушки. Ако на някого хареса може да я приложи.
Парени червени чушки
Продукти – 10 кг чушки, 2 глави чесън, 1 връзка магданоз, хрян;
Марина - 2 литра оцет, 1 чаена чаша захар, 1 чаена чаша сол, 1 чаена чаша олио, 2-3 дафинови листа, 2-3 зърна бахар, 1 чаена лъжичка черен пипер на зърна;
Марината завира и за секунди се пускат добре изчистените чушки, за да си променят цвета. След като изстинат се нареждат в буркани / за предпочитане 3 литрови / като между редовете нареждаме подправки и чесън. Залива се с марината, в която се слагат 10 счукани аспирина или 1 супена лъжица натриев бензоат.
Благодаря за рецептата, АТИ!
Почти като моята е:).
Баба Катя слагаше пУперките в голям 10 литров буркан с оплетка.
Моите ги слагах в 800 мл. буркани.
Може би това е разликата. Иначе всичко съвпада:))).
Поздрави и прекрасен ден!
/и не се смей на глас, чувам!/. Лично съм го чул и записал.
Здравей, Сава!
Без сладък лаф:) дори парените пУперки киселеят:))).
Да ни сладко, казвам аз:).
Поздрави!
05.11.2012 10:43
Като видях как е вързана шамията и като знам, че част от моя род също идва от района на Драма, мисля си, че престилката на баба ти се казва скута.
Моля те, не се връзвай на Сенсей! Пиши рецепКи! (Между другото, сестра ми като малка наистина казваше така :)))
Здравей, Чайче!
В този диалог се разпознавам като "Говорит Москва":), дори си припомних гласа на ЛЕВИТАН:).
Благодаря ти много за подсказката - СКУТА.
По звучене, а и по предназначение много й подхожда тази дума /на престилката, де:)/.
Мисля, че баба Катя я наричаше с повече букви - може да е било СКУТНИК, но не помня, а и няма кого да попитам вече.
Благодаря ти за тази дума! За втори път ми помагаш в моите спомени - "разгада" ми ТОНГЕ преди време.
РецепКи няма да пиша повеКе:).
Е, не се заричам официално, но ми мина меракът:).
Хубав ден, Чайче!
Здравей!
Не сме се "срещали":) скоро и ми е много приятно!
Чушкопекът - да, може би:).
Аз пека чушките на една тенекия на газов котлон и така ми приличат и миришат на истински:).
Поздрави!
Поздрави!!
Поздрави!!
Здравей, Томич!
Обичам чушки всякакви:))).
Парените ми са един сантимент, затова написах няколко думи за тях и за баба ми Катя.
Обичам чушки и по твоя начин - слагам им и копър, магданоз и съвсем малко кервиз.
Поздрави и хубав ден!
Здравей, Любо!
Да, в този постинг не сложих рецепта, но вложих чувства от детството ми с аромат на парени червени пУперки.
И аз вече не слагам нищо в буркан:).
Ако направя нещо повече го слагам във фризера, все пак е хубаво зимъска, кога сняг запръска:) да извадя един пакет печени червени чушки:).
Поздрави и на теб, Любо!
Да вдигнеш наздравица с трънковото вино, когато му дойде времето:).
Здравей, Любо!
Да, в този постинг не сложих рецепта, но вложих чувства от детството ми с аромат на парени червени пУперки.
И аз вече не слагам нищо в буркан:).
Ако направя нещо повече го слагам във фризера, все пак е хубаво зимъска, кога сняг запръска:) да извадя един пакет печени червени чушки:).
Поздрави и на теб, Любо!
Да вдигнеш наздравица с трънковото вино, когато му дойде времето:).
2. "Искаш ли" - На Румяна
3. Диво цвете - от miaa.blog.bg
4. МОРСКИ ТЕРМИНИ gidmastar http://gidmastar.blog.bg/drugi/2013/03/13/morski-termini.1063785 -
5. ТАНГО
6. Реч на кмета на Панагюрище-http://lotos16.blog.bg/lichni-dnevnici/2015/05/02/quot-dnes-ot-nas-ne-se-iska-da-umrem-dostoino-za-bylgariia-a.1358324
7. един блог, който заслужава да посетите - hadjito
8. На мама
9. Историо - wonder